Skip to content

Kesän 2018 vaellukset

Kesän 2018 vaellukset ovat erilaisia teemavaelluksia. Olemme halunneet tarjota jokaiselle jotakin. Alta löydät kuvaukset kaikista teemavaelluksista. Suunnitelmiin voi vielä tulla joitakin muutoksia lähinnä ryhmän koon mukaan. Tavoitteena on, että jokaiseen ryhmään saadaan 14 – 18 vaeltajaa.

Kaikkien neljän vaelluksen lähtöpaikka on Parikkalassa sijaitseva Oronmyllyn leirikeskus. Vaellukset päättyvät Enonkoskelle, jossa vietämme päätösmessua.

Yöpymispaikat ovat kaikilla neljällä vaelluksella samat. Ensimmäinen yö vietetään Oronmyllyn leirikeskuksessa, toinen Punkaharjulla Kruunupuistossa, kolmas Kerimäellä vanhassa kappalaisen pappilassa Kaukalinnassa ja viimeinen yö Vetojärven rannalla sijaitsevassa vuokramökissä.

Vaeltajien matkalaukut kuljetetaan autolla yöpymispaikalta toiselle. Vaelluksilla mukana on vain päiväreput, johon mahtuu eväät, sadevarusteet ym. päivän aikana tarvittavat varusteet. Kaikki vaelluksille osallistujat ovat vakuutettuja tapaturmien varalta OP-Pohjolassa (=Suomen Ladun vakuutus).

Parikkala on hyvien junayhteyksien varrella. Järjestämme kuljetuksen tulopäivänä Parikkalan asemalta klo 13.40 Oronmyllylle ja lähtöpäivänä Enonkoskelta klo 17.30 Savonlinnaan Pääskylahden asemalle. Jos tulet omalla autolla, sen voi jättää Oronmyllylle. Järjestämme paluukyydin Enonkoskelta myös Oronmyllylle.


Lintuvaellus 70 – 80 km, su 10.6. – to 14.6.
Oppaina Aila Auvinen ja Heikki Riipi
Lintuasiantuntijoina suojelubiologi  Jouni Koskela ja lintuharrastaja, eläkkeellä oleva biologian ja maantieteen lehtori Aarne Hagman

Lue Aarne Hagmanin blogikirjoitus vaelluksen kolmesta ensimmäisestä päivästä.

Jo useamman vuoden ajan Pyhät Polut vaeltajat ovat toivoneet lintuaiheista vaellusta ja nyt tähän toiveeseen vastataan. Matkalla on mukana lintuoppaita. Lisäksi ensimmäiseen iltaan kuuluu linturetki Siikalahdelle, joka on Sisä-Suomen arvokkain lintukosteikko ja maan lintujärvistä paras.

Sunnuntaina kokoonnumme Oronmyllylle klo 14. Ensimmäinen päivä on varattu asiaan virittäytymiseen, sillä luvassa on asiantuntijan tietopaketti ja retki Siikalahdelle.

Varsinainen vaellus starttaa maanantaiaamuna Oronmyllyltä Putikkoon, jossa tutustumme vanhanajan kylämiljööseen. Matkanvarrelle jää monenmoista lintumetsää, peltoja ja järviä sekä muutama kulttuuriyllätys. Matkaa kertyy noin 17 km. Putikosta Punkaharjulle kuljemme autolla.

Tiistain vaelluspäivä starttaa Kruunupuistosta harjumaisemia pitkin Tuunaansalmeen. Tästä hyppäämme auton kyytiin ja kuljemme Kulennoisharjun päähän Hiekkalahteen. Harjulla voi lintujen lisäksi bongailla majavan töiden jälkiä. Määränpäänämme on Kerimäen lintutorni. Käymme tutustumassa myös maailman suurimpaan puukirkkoon. Matkaa toisena vaelluspäivänä kertyy vajaa 20 km.

Keskiviikon vaelluspäivä on kävelymatkaltaan rankin, reilu 20 km. Matkan varrelle jää järviä ja lahtia, joissa on varmasti bongailtavaa. Määränpäänä on Vuorijärven rannalla sijaitseva mökki, jossa on mukava viettää viimeistä yhteistä iltaa ja samalla tiirailla järvelle näkyisikö siellä kuikkia tai kaakkureita.

Torstai eli viimeinen vaelluspäivä on matkaltaan lyhin, 14 km. Matka alkaa Polvikoskelta, jatkuu Vuorikosken, Koskitaipaleen ja Veneniemen kautta Enonkoskelle. Vaelluksen päätepiste on Enonkosken vanha kivinen kaarisilta. Tämän jälkeen on suihkut Enonkosken liikuntatalolla, päätösmessu Enonkosken kirkossa ja muikkukeitto Enonhovissa. Kuljetus Enonkoskelta Savonlinnaan ja Oronmyllylle lähtee klo 17.30.

 


Lupsakka 60 km, ti 12.6. – la 16.6.
Oppaina Pirkko Kaskinen ja Veli-Matti Hynninen.

Haluatko osallistua kiireettömään matkantekoon, missä tärkeintä ei ole saavutetun matkan pituus vaan luonnosta ja hiljaisuudesta nauttiminen? Tämä on silloin juuri Sinulle sopiva vaellus. Nautimme alkukesän luonnosta kaikilla aisteilla; kuuntelemme lintujen laulua, tuoksuttelemme metsän tuoksuja ja ahmimme silmän ruokaa.

Tiistaina kokoonnumme Oronmyllyn leirikeskukseen klo 14. Ensimmäisen illan aikana teemme pienen patikkaretken (alle 5 km) Oronmyllyn maastossa ja tutustumme vaellustovereihin.

Keskiviikkoaamuna starttaamme kohti Enonkoskea. Ensimmäisen päivän kävelymatka on pisin, 17 km ja päämäärämme Putikko, joka on tutustumisen arvoinen, idyllinen kylä. Tälle päivälle osuu myös muita kulttuuriyllätyksiä. Loppumatkan Putikosta Punkaharjulle kuljemme autolla. Illalla pääsemme hoivaamaan väsyneitä kehojamme Kruunupuiston kylpylän poreisiin.

Torstain vaelluspäivä starttaa Kruunupuistosta harjumaisemia pitkin Tuunaansalmeen. Tästä hyppäämme auton kyytiin ja kuljemme Kulennoisharjun päähän Hiekkalahteen. Määränpäänä on Huosionjärven rannalla sijaitseva Huosion maja. Tästä hyppäämme taas autoon ja matkaamme Kerimäelle. Käymme tutustumassa maailman suurimpaan puukirkkoon. Matkaa toisena vaelluspäivänä kertyy noin 13 km.

Perjantain vaelluspäivän määränpäänä on Enonkosken rajalla, Vuorijärven rannalla sijaitseva mökki, jossa on mukava viettää viimeistä yhteistä iltaa saunoen, herkutellen ja musisoiden. Kilometrejä tälle päivälle kertyy noin 15.

Lauantai ja samalla viimeinen vaelluspäivä on matkaltaan 14 km. Matka alkaa Polvikoskelta, jatkuu Vuorikosken, Koskitaipaleen ja Veneniemen kautta Enonkoskelle. Vaelluksen päätepiste on Enonkosken vanha kivinen kaarisilta. Tämän jälkeen on suihkut Enonkosken liikuntatalolla, päätösmessu Enonkosken kirkossa ja muikkukeitto Enonhovissa. Kuljetus Enonkoskelta Savonlinnaan ja Oronmyllylle lähtee klo 17.30.

 


Körttivaellus, 80 km ke 13.6. – su 17.6.
Oppaana Unto Mikkonen

Vaellusta Siionin virsiä veisaten? Tule mukaan körttivaellukselle ja ota oma Siionin virret -kirjasi mukaan.

Keskiviikkona kokoonnumme Oronmyllyn leirikeskukseen klo 14. Ensimmäisen illan aikana teemme pienen patikkaretken (alle 5 km) Oronmyllyn maastossa ja tutustumme vaellustovereihin.

Torstaina starttaamme kohti Enonkoskea. Ensimmäisen päivän kävelymatka on 17 km ja päämääränämme Putikko, joka on idyllisen kaunis kylä Punkaharjun puolella. Tälle päivälle osuu myös muita kulttuuriyllätyksiä. Loppumatkan Putikosta Punkaharjulle kuljemme autolla, jottei kävelymatkasta tule liian pitkä.

Perjantain vaelluspäivä (matka noin 20 km) starttaa Kruunupuistosta harjumaisemia pitkin Tuunaansalmeen, missä hyppäämme auton kyytiin ja kuljemme Kulennoisharjun päähän Hiekkalahteen. Kävelymatka jatkuu Kulennoisharjua pitkin aina Kerimäelle asti, jossa tutustumme maailman suurimpaan puukirkkoon.  Kerimäellä yövyimme idyllisessä Kaukalinnassa, joka on alunperin toiminut seurakunnan kappalaisen pappilana.

Lauantain kävelyurakka on vaelluksen pisin eli 23 km ja tavoitamme tällä jo Enonkosken rajan. Matkan varrelle jää paljon kaunista itäsuomalaista maalaismaisemaa. Viimeisen yön vietämme pienen Vetojärven rannalla mökillä, jossa saamme nauttia toistemme seurasta saunoen, herkutellen ja musisoiden.

Sunnuntain vaelluspäivä on matkaltaan lyhin, 14 km. Matka alkaa Polvikoskelta, jatkuu Vuorikosken, Koskitaipaleen ja Veneniemen kautta Enonkoskelle. Vaelluksen päätepiste on Enonkosken vanha kivinen kaarisilta. Tämän jälkeen on suihkut Enonkosken liikuntatalolla, päätösmessu Enonkosken kirkossa ja muikkukeitto Enonhovissa. Kuljetus Enonkoskelta Savonlinnaan ja Oronmyllylle lähtee klo 17.30.