Skip to content

Omatoimivaeltajalle

PPtolppa

Pyhiä Polkuja voi kulkea myös omatoimisesti. Reitti on merkitty Oronmyllyltä Enonkoskelle oranssipäisillä tolpilla.

Reitti löytyy  Lipas.fi-palvelusta hakusanoilla ”pyhät polut”. Tässä karttapalvelussa pystyt kohdistamaan sijaintisi.

Tästä voit ladata käyttöösi Oronmylly – Enonkoski -reitin kartat pdf-muodossa:

 

Pyhät Polut -reitin kuvaus

 

Oronmyllyltä Putikkoon 20 km

Reitti alkaa Oronmyllyn leirikeskuksen pihasta. Orolla voi tarvittaessa yöpyä ennen vaellukselle starttaamista tai jos tulet junalla Parikkalan asemalle ja kävelet sieltä Oronmyllylle 12 km. Leirikeskuksessa on myös mahdollisuus ruokailuun. Kirkossa voi hiljentyä ennen matkalle lähtöä.

Alkumatkasta on kaunis kuusikko polkuineen ja metsälampi. Metsälammen jälkeen voi pitää tauon maatalon pihalla, jonka peltoja ja metsiä ylitetään. Tästä RUHVANASSA sijaitsevasta talosta löytyy yksityinen tinasotilasmuseo, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos vain isäntäväki on kotona.

Seuraava sopiva taukopaikka voi olla SOPENMÄELLÄ, josta löytyy ihastuttava yksityiskäytössä oleva eläkeläispariskunnan pihapiiri. Isäntä on rakennellut oman maatalous- ym. museon, jota voi katsella. Pihassa on laavu, jossa voi paistella makkaraa. Paikkaa ei voi ohittaa huomaamatta. Kohteliasta on soittaa isäntäväelle etukäteen. Talonväen yhteystiedot saa Pyhät Polut ry:ltä.

Sopenmäestä reitti jatkuu uutta linjausta pitkin. Vanha reitti Sopenmäen laavulta saha-alueen kautta Saviseppään on korvattu Putikon Hovin kautta kulkevalla reitillä. Uusi reitti on tolpitettu ja nähtävissä tällä hetkellä tämän linkin kautta.

Putikon kylään kannattaa tutustua huolella. Saviseppä Hannu Sairanen tai Villa Helenan Helena Kaipio kertovat mielellään Putikon historiasta.

Majoittuminen Putikon Hovi

Putikosta Punkaharjulle Tuunaansaareen 15 km

Putikosta kävellään Vanhatietä pitkin Punkasalmeen eli Punkaharjun keskustaan n. 6,5 km. Keskustassa on ruokapaikkoja ja kauppoja, josta saa juoma- ja evästäydennystä. Punkaharjun kirkolle pääsee menemällä S-Marketin kohdalla olevasta risteyksestä valtatien toiselle puolelle.

Matka jatkuu Punkasalmesta Tuunaansaareen. Reitti kulkee kauniin harjualueen kautta, josta löytyy kesäkioski, uimaranta ja Lusto – Suomen Metsämuseo. Tuunaansaaressa on Johanna Oraksen taidenäyttely, jos kaipaa lisää kulttuurikohteita.

Punkaharjulla on useita hyviä yöpymispaikkoja:

Hotelli Punkaharju https://hotellipunkaharju.fi/
Harjutie 596, 58450 Punkaharju, p. 015 511 311
Tarinoita Punkaharjulta: https://hotellipunkaharju.fi/category/tarinat/historia/

Kruunupuisto https://www.kruunupuisto.fi/
Vaahersalontie 44, 58450 Punkaharju, p. 020 763 9130

Matkailukeskus Harjun Portti  https://www.harjunportti.fi/
Tuunaansaarentie 2, 58450 Punkaharju, p. 044 755 0382

Punkaharju Resort https://www.punkaharjuresort.fi/
Tuunaansaarentie 4, 58450 Punkaharju, p. 044 765 2020

Tuunaansaaresta Kerimäelle Kulennoisharjun kautta 25 km

Heikkalahdessa, n. 7 km Tuunaansaaresta, on ravintola (Hiekkalahdentie 128, 58430 Kulennoinen), jossa voi ruokailla. Vähän matkaa tästä eteenpäin löytyy Harjunmaja, jonka pihapiiristä löytyy keittokatos ja huussi.

Kulennoisharjun puolivälissä on pyyntikuoppa ja sen läheisyydestä löytyy laavu. Jonkin matkaa harjun jälkeen on mahdollista poiketa Pyhät Polut reitiltä ja kulkea Huosion opasteita pitkin Huosionjärven rannalla sijaitsevalle metsäkirkolle. Huosion majan pihapiirissä on nuotiopaikka ja ranta, josta on helppo pulahtaa uimaan.

Huosiosta kuljetaan metsätaipaleen läpi soratielle, jota lähdetään jatkamaan oikealle. Tässä taimitarhan risteyksessä ei valitettavasti ole tolppaa, koska se olisi taimitarhalla työskentelevien koneiden tiellä. Oranssipäinen Pyhät Polut -tolppa siintää kyllä kauempana oikealla soratien varressa.

Kerimäelle saavuttaessa voi tolppien sijaan tähdätä kohti maailman suurinta puukirkkoa, johon ehdottomasti kannattaa käydä tutustumassa. Kirkkorannasta löytyy hyvä uimaranta pukukoppeineen. Kerimäen keskustasta kannattaa hankkia evästäydennystä, sillä seuraavat kaupat sijaitsevat vasta Enonkoskella.

Majoituspaikkoja Kerimäellä:

Wanhan apteekin majatalo https://www.wanhanapteekinmajatalo.fi/
Ristisolantie 1, Kerimäki  58200, p. 015 543112

Hotelli Varpu https://www.hotellivarpu.fi
Veneenniementie 64, 58200 Kerimäki, p. 050 330 0262

 

Kerimäki Vetojärvi/Polvikoski 23 -25 km

Kerimäen kirkolta polku jatkuu kirkon parkkipaikalta Hälväntien viereistä kävelytietä. Tällä osuudella ei ole kauppoja tai mahdollisuutta saada juomatäydennystä ellei rohkeasti uskalla mennä koputtelemaan talojen ovia ja pyytämään. Täällä päin Suomea tämäkin on mahdollista.

Alkumatkasta voi tutustua vanhoihin karsikkokiviin Karsikkokiventien varressa opastaulujen avulla. Kuonantien varrelta löytyy uusi nuotiopaikka (n. 5 km antennilta), jossa on hyvä pitää tarvittaessa taukoa. Kuikkamäellä, noin 7 km tv-antennilta, on maitolaituri, jossa on myös kiva hengähtää. Kuikkamäeltä vähän eteenpäin oikealla on Saaranlampi, jossa on liikkuva saari. Siinä on myös hyvä taukopaikka. Loppumatka huipentuu idylliseen maalaismaisemaan ja kuusimetsään, jossa voi pohtia pahkafilosofiaa.

Yöpymistä varten löytyy mökkimajoitusta mm. seuraavasti:

Ekin Eräelämys p. 044 099 6777 (Koivukummun ja Vetojärven mökit)
Vuorijärven lomamökit p. 044 347 6270 tai 044 067 4602

Vaihtoehtona on myös yöpyä Polvikosken laavulla. Koskesta saa vettä, mutta se pitää tietysti keittää ennen juomista.

Vetojärvi/Polvikoski Enonkoski 15 km

Tällä välillä on useita laavuja ja hyviä taukopaikkoja:

  • Horapin laavu 4,2 km Polvikosken laavulta
  • Koskitaipale 2,1 km Horapin laavulta
  • Venetaival 2,5 km Koskitaipaleelta

Reitin päätepiste on Enonkosken kaarisilta. Enonkosken kirkko on yleensä auki sunnuntaisin klo 10-11.30, mutta oven avaamista voi tiedustella suntiolta muinakin aikoina. Kosken rannalla sijaitsee Koloveden luontotupa ja siihen kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Ruokapaikat ja majoitus löytyy KORPI Enonkoskesta
https://www.korvenkutsu.fi/
Urheilukentäntie 1, 58175 ENONKOSKI p. 029 309 3990

Enonkosken luostari

Enonkosken luostari sijaitsee Ihamaniemessä vanhassa Ihamaniemen kyläkoulussa, jonne on Enonkosken kirkonkylältä matkaa reilu 19 km. Jos haluat vierailla tai yöpyä luostarissa, niin kannattaa etukäteen olla yhteydessä sinne, sillä Enonkosken luostarissa ei tällä hetkellä asu ketään koko aikaisesti. Vierailu on kyllä pyhiinvaelluksen kohokohta/huipennus, joten Ihamaniemessä kannattaa ehdottomasti käydä.
https://www.luostariyhteiso.fi/

Paluumatka Enonkoskelta Parikkalaan

Enonkoskelta pääsee linja-autolla Savonlinnaan arkipäivisin klo 14.05 (tarkista aika!) lähtevällä autolla. Viikonloppuisin on turvauduttava taksikyytiin. Savonlinnasta pääsee kiskobussilla takaisin Parikkalaan.

Kokemuksia omatoimivaelluksilta Pyhillä Poluilla

Saara ja Arto patikoivat heinäkuussa 2020 Parikkalan asemalta Enonkosken luostariin. Voit lukea heidän kokemuksiaan reitistä osoitteessa https://artojasaara.blogspot.com/

Pyhät Polut reitti Oronmyllyltä Enonkoskelle n. 100 km