Skip to content

Reitit

PPtolppa

Reittejä voi kulkea omatoimisesti tai Pyhät Polut ry:n järjestämillä vaelluksilla. Tarjoamme myös omatoimivaeltajille apua vaelluksen suunnittelussa ja organisoinnissa. Ota siis rohkeasti meihin yhteyttä mieluiten sähköpostilla info(at)pyhatpolut.fi.

Eteläinen patikointireitti alkaa Imatran koskilta päättyen Enonkoskelle. Reitti kulkee Albert Edelfeltin tunnetuksi tekemän Ruokolahden kirkonmäen kautta Pohja-Lankilaan ja Oronmyllylle Parikkalaan. Sieltä reitti jatkuu Putikon pittoreskin kylämaiseman kautta Punkaharjun harjuille. Punkaharjulta matka jatkuu joko kirkkoveneellä tai patikoiden Kerimäen suureen puukirkkoon. Kerimältä reitti vie luontopolkujen kautta Enonkoskelle. Matkaa tälle reitille tulee noin 220  kilometriä, josta 20 kilometriä soutaen. Tämä eteläinen reitti on Oronmyllyltä Enonkoskelle merkitty oranssipäisillä tolpilla, joten se on helppo kulkea myös omatoimisesti.

Pohjoinen reitti alkaa Valamon luostarista ja päättyy Enonkoskelle. Reitti kulkee Lintulan luostarin kautta Karvioon, josta jatkuu vesistöjen kautta Heinäveden suureen kirkkoon. Heinävedeltä kuljetaan tunnettuja vesistöreittejä seuraten Säynämöön ja sieltä Koloveden kansallispuiston komeiden maisemien kautta Enonkosken luostariyhteisöön. Vaellus päättyy Enonkosken kirkkoon. Vaellusmatka on noin 180 kilometriä.

Pyöräilyreitti alkaa Savonlinnasta, josta ajetaan Kerimäen ja Savonrannan kautta Joensuun liepeille Ylämyllylle. Sieltä matka jatkuu Valamon, Lintulan ja Heinäveden kautta Koloveden kansallispuistoon. Koloveden eteläreunalla sijaitsee Enonkosken luostariyhteisö, joka toimii yhtenä etappina ennen Enonkosken kirkonkylää. Reittiä voidaan jatkaa Enonkosken jälkeen lähtöpisteeseen. Pyöräilyreitin pituus on lähes 300 km.

Melontareitin lähtöpisteenä on Savonlinnan lentoasema, josta suunnataan Ulpukkareittiä pitkin Enonvedelle ja Enonkoskelle. Sieltä jatketaan Saimaalle ja saavutaan Enonkosken luostariyhteisön kautta Kolovedelle ja Heinäveden itäpuolella sijaitsevaan Säynämön leirikeskukseen. Reitti päättyy Koloveden Kirkkorantaan. Tälle vaellukselle kertyy matkaa 140 km.

Hiihtoreitin voi aloittaa sekä pohjoisen suunnasta eli Valamon luostarista tai etelän suunnasta Imatralta. Nämä reitit noudattelevat vain osittain patikointireittejä.

Kirkkovenereitti kulkee Sääminginsalon ympäri. Se on vaeltamista kirkolta kirkolle. Samalla ollaan koko ajan Savonlinnan seurakunnan alueella. Savonlinna – Punkaharju – Kerimäki – Savonranta – Enonkoski – Oravi – Varparanta – Savonlinna.

Järjestetyt vaellukset

Kaikissa vaelluksissa on sama periaate: päivän matka on sellainen, että keskitason kunnolla selviää yöpymispaikasta toiseen turvallisesti oppaan johdolla. Vaelluksilla on aina mukana pätevä opas ja hengellisestä ohjelmasta vastaava pappi. Vaeltamista helpottaa se, että huoltoauto kuljettaa pääosan tavaroista majoituspaikalta toiselle ja selässä kannetaan vain päivätaipaleen aikana tarvittavat varusteet.

Pyhät Polut -vaelluksilla vaelletaan koko ajan yhdessä ryhmässä eli vauhti määräytyy silloin hitaimman mukaan. Muutoinkin opastetun vaelluksen ideana on yhteisen kokemuksen hakeminen, toisesta välittäminen ja luontohavaintojen tekeminen yhdessä. Taukoja pidetään kerran tunnissa ja pitempi ruokatauko sopivassa kohdassa.

Vaelluksen aikana on erilaista ohjelmaa. Yleensä ennen päivätaipaleelle lähtöä hiljennytään aamuhartauteen. Laulaminen ja hiljaisuudessa kulkeminen kuuluvat olennaisena osana matkan tekoon. Päivän päätteeksi kokoonnutaan jakamaan ajatuksia ja hiljennytään iltahartauteen. Näiden lisäksi vietämme messua/ehtoollishetkeä joissakin matkan varrella olevissa kirkoissa ja tietysti päätepisteessä Enonkoskella.

Matkan varrella on lukuisia tutustumiskohteita kuten taideateljee Punkaharjulla, maailman suurin puukirkko Kerimäellä, Salpalinjan nähtävyydet, savipaja, luostarit jne. Kaikki nämä ohjelmat ovat vapaaehtoisia osallistujille.

Pyhät Polut -vaellusten hintaan sisältyvät kaikissa vaelluksissa majoitus retkeilyhotelli-tasoisessa yöpymispaikassa, saunominen päivittäin, aamiainen, retkieväät ja päivällinen, oppaan ja huoltoauton palvelut, tavaroiden kuljetus yöpymispaikasta toiseen sekä tapaturmavakuutus.

Kaikille ilmoittautuneille lähetetään vaelluskirje hyvissä ajoin ennen vaelluksen alkamista. Siinä annetaan ohjeet vaellukselle valmistautumisesta ja mukaan tarvittavista varusteista.

Comments are closed.